Att skapa en egen bildbank

Varför ska jag anlita en fotograf när man kan köpa en bild online för ett par 10:or? Frågan är mer aktuell än någonsin och svaret är att det ibland är helt omotiverat medan andra gånger absolut nödvändigt. Tillsammans diskuterar vi fram vilka delar av er verksamhet som behöver unikt material specifikt framtaget för att matcha ert varumärke och budskap, allt för att lägga er budget där den har som mest visuell effekt! Stor vikt läggs också på hur man effektivt bygger en bildbank över tid för att undvika att tröskeln att komma igång blir för hög! Nedanför galleriet hittar ni en FAQ kring bildbanksproduktioner!

 
 
 

FAQ BILDBANKSPRODUKTION

Vad kostar en bild?

Enkla svaret är ”lika långt som ett snöre är långt”! Det är många faktorer som spelar in, har ni redan en bildstrategi vi kan utgå ifrån eller behöver vi skapa allt från grunden, ska det vara modeller och speciella miljöer, hur många bilder ska produceras, allt skiljer sig från projekt till projekt. Utifrån era behov kommer ni få en budget att utgå ifrån, slutkostnaden beror på vad ni väljer att inkludera i jobbet samt hur många bilder ni slutligen köper loss. Som kund kan ni själva påverka kostnaden genom att välja vilka delar ni köper kombinerat med att andra delar kanske kan hanteras internt. Genom att välja en skalbar leverantör som Fotograf Birgersdotter undviker man en tung overhead och har möjlighet plocka “russinen ur kakan” om så önskas.

Kan man använda egen personal som modeller?

Självklart kan ni det och ni kommer få guidning i huruvida det är ert bästa alternativ eller om ni bör se er om efter externa karaktärer. Kanske är ni i en bransch med stor personalomsättning, hur kommer ni se på en bild om modellen går till en konkurrent? Samtidigt så kan “äran att få vara företagets ansikte” stärka känslan av att vara en del av företaget. Kanske ordna en intern modelltävling? Viktigt är att skriva modellavtal även med egna anställda samt ge en skälig ersättning!

Varför ska man ha stylister?

En stylist kan verkligen lyfta en bildproduktion, både genom rätt props men även med kläder, hår och make. Varumärkesidentiteten blir tydligare, kvalitén höjs och med den även livslängden på bilderna!

Vart ska man vara?

Detta är en del av den kreativa processen, kanske har ni en självklar miljö vi kan kliva in i eller behöver vi bygga en scen för att skapa rätta känslan. Beroende på årstid och önskemål av modeller kan det ibland vara klokare att åka till annan plats i världen för att fotografera.

 Vem skriver modellavtal och betalar ut löner?

Ni får alltid hjälp med att skriva juridiskt korrekta avtal, om modellerna inte har egna bolag administreras löneutbetalningar enligt överenskommelse!

Vilken erfarenhet har Fotograf Birgersdotter av bildbanker?

Fotograf Birgersdotter har arbetat med kunder som Riksbanken, Mekonomen Group, Eurocard, Blocket, Essity/TENA, JM, Seniorgården, Skanska Nya Hem, Marlaw Advokatbyrå, med flera!